Puslapiai

2009 m. gegužės 13 d., trečiadienis

Š‘protai



Šioks toks įvadas iš Vikipedijos: Šprotas, kilkė, Atlantinis šprotas, Baltijos šprotas (Sprattus sprattus, angl. European sprat, vok. Europäische Sprotte) – silkinių (Clupeidae) šeimos žuvis.
Panaši į mažą stirmėlę, nuo kurios skiriasi pilviniu žvynų kyliu, mažesniu skaičiumi stuburo slankstelių, kurių būna 45-49. Žuvis 13-14 cm ilgio, svoris 14-15 g. Laikosi dideliais būriais paviršiniuose vandens sluoksniuose. Minta zooplanktonu. Gyvena Baltijos jūroje. Labai dažna verslinė žuvis, naudojama daugiausia žuvų konservų gamyboje.
Šie konservai gan dažnas svečias virtuvės spintelėj, ar lentynoj – atvirai-net nenutuokiu kur jūs juos laikot, bet ar kada susimąstėt lygiagrečiai dėliodami juos ant duonos riekės (beabejo yra ir kitokių vartojimo būdų), jog jie žiūri gailiom akim į jus ir JŪS, gerbiamieji, be jokios sąžinės graužaties tuos varganus žuviukus sukramsnojat (pastebėjimas: konservai būna dvejopi-bet nagrinėjamoje temoje-pilnaverčiai šprotai). Beje, Kaliningrado srityje Mamonovo mieste, buvo atidengtas paminklas (nuorodoje-straipsnis apie paminklą-tik jo data 2008m, spėju tuomet šprotam KRIZĖ dar negrėse ir jie laimingai išplaukė su visa konservų dėžute į monumentalų paminklą Kaliningrado srity), tai kad, pasirodo Šprotai yra ne tik iš Š raidės, bet ir Paminklas - silkinių šeimos žuvims. Vargšė silkė, tiek nusipelniusi, deja...

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą